Olika kulturers sätt att fira jul

Nu när vi är i december månad, så känns det helt rätt att prata om julen! Olika länder och olika kulturer firar julen på en mängd olika sätt. Visst firar inte alla svenskar likadant, men det är ganska liknande traditioner vi har. Det där med att vi firar den 24 december, har gran, paket, julmat och så Kalle Anka klockan 15. 

I andra länder kan det se helt annorlunda ut och vara på andra dagar. USA firar ju på juldagen till exempel.

Julfirande i andra länder

Om man ser till hur de firar jul i Spanien, Portugal och Italien som är länder med varmare klimat och därför saknar snö, så firar de mer än vad man gör på andra platser. Maten är så klart med smaker och kryddor från medelhavet. Något unikt och speciellt för dessa tre länder är att de har mycket pyssel och hantverk och många bygger små modeller av en by som ska föreställa Betlehem.

Julfirandet i Spanien är något som är mycket omfattande. Detta firande omges av fest och starka traditioner. Det spanska jullotteriet, El Gordo, som är Europas största lotteri har dragning 22 december varje år och det är vad man kan säga startskottet för det spanska firandet av jul. Julklappar delas oftast ut på trettondagen eftersom det var denna dag som de tre vise männen anlände till Jesusbarnet med sina gåvor. Men det händer att även spanska familjer delar ut på julafton eller juldagen som i övriga delar av Europa.

I Italien är det vanligt att man vid midnatt på julaftons natt går på mässa i kyrkan. Efter mässan går man hem och byter julklappar med varandra. Dagen efter är det stort firande med mat och alla släktingar samlas.

Ett land som firar jul betydligt tidigare än vi och många andra gör, är Nederländerna. De firar nämligen redan den 6 december. Barnen väntar på Sinterklaas och hans vän Svarte Petter, som båda kommer ner i skorstenen med godis och nötter till alla snälla barn. Dock firas man även julafton den 24 december.

Mat och julklappar

I de länder som firar jul är det centrala ofta det samma. Det är att man äter mat tillsammans och att man byter presenter eller julklappar med varandra. Det som skiljer sig åt är dels datumen när det sker och dels vad det är man äter.

Polen har som tradition att det ska finnas 12 rätter på bordet samt att det inte får finnas kött alls. Karp däremot är ett måste!

Syrien bryter en 25 dagars lång fasta på juldagen och äter då så klart en massa god mat.

I Frankrike äter man julmat på kvällen den 24e december. Det allra viktigaste på julbordet är lever och champagne!

Tyskland firar ungefär som vi gör i Sverige, men deras julmat skiljer sig åt från vår. De har gärna potatissallad, wienerkorv och frukt.

Jultomten

Den jultomte vi har i Sverige idag är en slags blandning av St Nikolaus, gårdstomten och julbocken. Det var när den amerikanska jultomten, Santa Claus (vars namn såklart härstammar från Sankt Nikolaus), slogs samman med den tomte som bland annat Viktor Rydberg och Jenny Nyström porträtterat med utgångspunkt i gårdstomten, som vår egen jultomte uppstod.

I Ryssland firas julen inte den 24 december, utan den ortodoxa julen infaller den 7 januari. Startskottet för nyåret heter jolka och då kommer den ryska julgubben Fader Frost med sitt barnbarn Snöflickan. Fader Frost underhåller barnen med lekar och till slut får alla barnen en present, som ofta är choklad.

De som fortfarande håller hårt på traditionen med trettondagen i Spanien har inte heller en tomte. De som delar ut paketen är istället de tre magiska kungarna, eller de tre vise mänen som kallas Los Reyes Magos.

Många barn i Italien får julklappar vid två tillfällen under julen. De firar både den 25e december och den 6e januari, då de delar ut majoriteten av julklapparna. Den 6e januari firar italienarna nämligen trettondagsafton. Enligt folktro finns det en häxa som heter La Befana som anländer mitt i natten för att fylla barnens julstrumpor med godis, men har man varit stygg får man istället kol.

Kul med olika traditioner

Det är kul att det finns olika traditioner och sätt att fira julen på. Det är ju även helt upp till var och en hur och var man vill fira och OM man vill fira. Du kanske föredrar att vara hemma och spela casino, kolla här, eller är det ett måste att vara med hela familjen? Kanske du har en familj med långa och gamla traditioner, eller så har du skapat dina egna. 

8 Dec 2021