Kultur

Kultur, det är ett ganska stort begrepp som omfattar en hel del olika saker. Det är litteratur, musik, konst, filosofi, dans, teater och så mycket mer. Definitionen av kultur är inte lätt att bestämma, utan det har en mycket vid beydelse. Det då de avser i vid bemärkelse all mänsklig aktivitet. Ordet i sig kkommer av latinets cultura som betyder ungefär "bearbetning", "odling" och "bildning" och som i sin tur härstammar från colo "odla".

Jag har ett stort intresse av det kulturella på flera olika sätt. Jag har det som yrke med. Min blogg kommer därmed handla om kultur på en mängd olika sätt. Jag kommer att skriva om författare jag gillar, om musik, konst, filosofi, etnologi, och allt annat runt detta. Sedan så kommer det även att dyka upp mer personliga inlägg om mig och min vardag.

Olika kulturers sätt att fira jul

8 Dec 2021

Nu när vi är i december månad, så känns det helt rätt att prata om julen! Olika länder och olika kulturer firar julen på en mängd olika sätt. Visst firar inte alla svenskar likadant, men det är ganska liknande traditioner vi har. Det där med att vi firar den 24 december, har gran, paket, julmat och så Kalle Anka klockan 15. 

I andra länder kan det se helt annorlunda ut och vara på andra dagar. USA firar ju på juldagen till exempel.

Julfirande i andra länder

Om man ser till hur de firar jul i Spanien, Portugal och Italien som är länder med varmare klimat och därför saknar snö, så firar de mer än vad man gör på andra platser. Maten är så klart med smaker och kryddor från medelhavet. Något unikt och speciellt för dessa tre länder är att de har mycket pyssel och hantverk och många bygger små modeller av en by som ska föreställa Betlehem.

Julfirandet i Spanien är något som är mycket omfattande. Detta firande omges av fest och starka traditioner. Det spanska jullotteriet, El Gordo, som är Europas största lotteri har dragning 22 december varje år och det är vad man kan säga startskottet för det spanska firandet av jul. Julklappar delas oftast ut på trettondagen eftersom det var denna dag som de tre vise männen anlände till Jesusbarnet med sina gåvor. Men det händer att även spanska familjer delar ut på julafton eller juldagen som i övriga delar av Europa.

I Italien är det vanligt att man vid midnatt på julaftons natt går på mässa i kyrkan. Efter mässan går man hem och byter julklappar med varandra. Dagen efter är det stort firande med mat och alla släktingar samlas.

Ett land som firar jul betydligt tidigare än vi och många andra gör, är Nederländerna. De firar nämligen redan den 6 december. Barnen väntar på Sinterklaas och hans vän Svarte Petter, som båda kommer ner i skorstenen med godis och nötter till alla snälla barn. Dock firas man även julafton den 24 december.

Mat och julklappar

I de länder som firar jul är det centrala ofta det samma. Det är att man äter mat tillsammans och att man byter presenter eller julklappar med varandra. Det som skiljer sig åt är dels datumen när det sker och dels vad det är man äter.

Polen har som tradition att det ska finnas 12 rätter på bordet samt att det inte får finnas kött alls. Karp däremot är ett måste!

Syrien bryter en 25 dagars lång fasta på juldagen och äter då så klart en massa god mat.

I Frankrike äter man julmat på kvällen den 24e december. Det allra viktigaste på julbordet är lever och champagne!

Tyskland firar ungefär som vi gör i Sverige, men deras julmat skiljer sig åt från vår. De har gärna potatissallad, wienerkorv och frukt.

Jultomten

Den jultomte vi har i Sverige idag är en slags blandning av St Nikolaus, gårdstomten och julbocken. Det var när den amerikanska jultomten, Santa Claus (vars namn såklart härstammar från Sankt Nikolaus), slogs samman med den tomte som bland annat Viktor Rydberg och Jenny Nyström porträtterat med utgångspunkt i gårdstomten, som vår egen jultomte uppstod.

I Ryssland firas julen inte den 24 december, utan den ortodoxa julen infaller den 7 januari. Startskottet för nyåret heter jolka och då kommer den ryska julgubben Fader Frost med sitt barnbarn Snöflickan. Fader Frost underhåller barnen med lekar och till slut får alla barnen en present, som ofta är choklad.

De som fortfarande håller hårt på traditionen med trettondagen i Spanien har inte heller en tomte. De som delar ut paketen är istället de tre magiska kungarna, eller de tre vise mänen som kallas Los Reyes Magos.

Många barn i Italien får julklappar vid två tillfällen under julen. De firar både den 25e december och den 6e januari, då de delar ut majoriteten av julklapparna. Den 6e januari firar italienarna nämligen trettondagsafton. Enligt folktro finns det en häxa som heter La Befana som anländer mitt i natten för att fylla barnens julstrumpor med godis, men har man varit stygg får man istället kol.

Kul med olika traditioner

Det är kul att det finns olika traditioner och sätt att fira julen på. Det är ju även helt upp till var och en hur och var man vill fira och OM man vill fira. Du kanske föredrar att vara hemma och spela casino, kolla här, eller är det ett måste att vara med hela familjen? Kanske du har en familj med långa och gamla traditioner, eller så har du skapat dina egna. 

Bra tv-serier

27 Jul 2021

Tv-serier, det finns det hur många som helst av. Det finns de som har avslutat sina säsonger och det finns de som håller på med säsong efter säsong. Att räkna upp alla bra, det skulle inte gå, det finns för många. Men här är ett gäng med bra serier att kolla in:

Billions

TV-bolag: Showtime

Antal säsonger: 5 (2016-)

Billions rör sig i New Yorks finansvärld och följer riksåklagaren Charles ”Chuck” Rhoades, spelad av Paul Giamatti, och fond-VD:n Bobby ”Axe” Axelrod, spelad av Damian Lewis.

The Walking Dead

TV-bolag: AMC

Antal säsonger: 10 (2010-)

Handlingen tar sin början när småstadssheriffen Rick Grimes blir skjuten i tjänsten och hamnar i koma. Han vaknar senare upp på sjukhuset – helt ensam. Omtumlad och förvirrad beger han sig hemåt och upptäcker snart att både hans fru och son är försvunna. Rick blir fast besluten att ta reda på vad som hänt och ger sig iväg för att inleda sökandet efter sin familj – ovetande om att världen drabbats av en zombie-epidemi.

Sons of Anarchy

TV-bolag: FX

Antal säsonger: 7 (2008-2014)

I våldsamma Sons of Anarchy får vi följa MC-klubben SAMCRO (Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original) och deras ljusskygga verksamheter.

Sex and the City

TV-bolag: HBO

Antal säsonger: 6 (1998-2004)

Stilbildande Sex and the City kretsar kring kolumnisten Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) och hennes tre väninnor Samantha Jones (Kim Cattrall), Charlotte York (Kristin Davis) och Miranda Hobbes (Cynthia Nixon), och deras liv som singlar i New York.

Stranger Things

TV-bolag: Netflix

Antal säsonger: 3 (2016-)

I samband med att en ung pojke försvinner uppdagar invånarna i en liten stad ett mysterium som rymmer hemliga experiment, oförklarliga mysterier och en liten flicka med övernaturliga krafter

The Handmaid’s Tale

TV-bolag: Hulu

Antal säsonger: 4 (2017-)

Elisabeth Moss spelar huvudrollen i välgjorda The Handmaid’s Tale, baserad på Margaret Atwoods roman med samma namn från 1985.

Handlingen utspelar sig i en dystopisk framtid efter det andra amerikanska inbördeskriget där kvinnor tvingas in i ett sexuellt slaveri och barnfödande i statens tjänst.

Mad Men

TV-bolag: AMC

Antal säsonger: 7 (2007-2015)

Handlingen i hyllade Mad Men kretsar runt reklambyrån Sterling Cooper (sedermera Sterling Cooper Draper Pryce) på Madison Avenue i New York. Vi får följa relationerna mellan medarbetare och chefer, deras yrkes- och privatliv och de uppdrag de har och strävar efter.

The Crown

TV-bolag: Netflix

Antal säsonger: 4 (2016-)

The Crown skildrar Elizabeth II och hennes tid Storbritanniens regent från trontillträdet 1952 och framåt i tiden. I säsong 1-2 porträtteras drottningen av Claire Foy och i säsong 3-4 av Oscarsbelönade Olivia Colman. I de avslutande säsongerna kommer hon att spelas av Imelda Staunton.

True Detective (Säsong 1)

TV-bolag: HBO

Antal säsonger: 3 (2014-)

Första säsongen av True Detective är ren och skär tv-magi. Handlingen kretsar kring poliserna Rust och Marty (utsökt gestaltade av Matthew McConaughey och Woody Harrelson) och deras långa jakt på en seriemördare i den amerikanska södern.

Game of Thrones

TV-bolag: HBO

Antal säsonger: 8 (2011-2019)

Storslagna fantasy-serien Game of Thrones är baserad på författaren George R.R. Martins romansvit A Song of Ice and Fire och utspelar sig i medeltida miljöer på den fiktiva kontinenten Westeros.

Handlingen kretsar kring ett antal högättade familjers skoningslösa kamp om den åtråvärda järntronen.

Breaking Bad

TV-bolag: AMC

Antal säsonger: 5 (2008-2013)

Breaking Bad har hyllats över hela världen som en av tidernas bästa tv-serier. Det är lätt att förstå varför.

Handlingen kretsar runt kemiläraren Walter White som, när han drabbas av ett cancerbesked, börjar tillverka metamfetamin tillsammans med en tidigare elev, Jessie Pinkman – dels för att betala för sin behandling, dels för att efterlämna ett kapital till sin familj efter sin eventuella död.

Typiskt svenskt?

4 Jun 2021

Svensk kultur och typiskt svenskt, vad innebär egentligen det? I videon får han fram en hel del saker de allra flesta svenskar faktiskt känner igen. Det är hur man beter sig, vad man pratar om, hur man utrycker sig och olika högtider med mera.

Typiskt svenskt är bland annat att värna om våra traditioner, och det ska då gärna firas med mat. Det är midsommarfirande, julfirande, kräftskivor, sill och nubb och så vidare. Men det är ju mer än bara det. En annan typisk svensk sak är detta med att vi vill att det ska vara jämställt. Man ska även göra rätt för sig.

En annan sak är vår kärlek till djur och natur och det mycket tack vare att vi är en av få länder med allemansrätten.

Svensk kultur är att visa tacksamhet och respekt för sina medmänniskor. När vi handlar i en butik så tackar vi och kassabiträden varandra flera gånger innan vi lämnat butiken. 

Svensk kultur handlar även en hel del om vad vi gemensammt minns och hur man uppfattar saker. Allsång på Skansen, även det är väldigt svenskt, så väl som Bingolotto!

Mycket av det som är typiskt svenskt, det är vad du och jag gör i vardagen, utan att tänka så mycket på det. 

Teater och dess historia

20 May 2021

Teater, ibland drama eller skådespel, är en typ av scenkonst, som syftar till att agera, berätta, framställa eller förevisa historier, idéer eller känslor inför en publik. - Wikipedia.

Ordet teater är från det antika grekiska ordet "theatron"(θέατρον), en avledning av ordet "thea" ("att se") som betyder "skådeplats". Ordet teater har funnits i svenskan sedan 1600-talet. 

Ursprunget till teater är de årliga Dionysosfesterna som man hade i antikens Grekland. Teaterkulturen blomstrade i antikens Grekland omkring 700 f.Kr. Fast vissa påstår att teatern är mycket äldre och att föreställningar genomfördes redan 2 500 f.Kr. 

Atens stadsteater var en viktig plats, inte bara för kultur och teater, utan även politiken och militären. Idag går det att spela slots med tema antikens Grekland, klicka här för en bra guide inom casinon. 

Inom teatern i Grekland växte det fram tre väsentliga genrer inom teatern under antika eran. Dessa var tragedin, komedin och satiren.

Teater i antikens Rom

När Romarriket växte sig större så tog romarna även över grekernas gudar och kultur. De kom dock att använda teatern i mer politiskt syfte. Deras teaterspel var mer lättsinniga. Gladiatorspelen är ett exempel på detta. 

Medeltidens teater

Under medeltiden iscensatte man gärna legender om kung Arthur. Men man hade även föreställningar med teman från Rom. Under medeltiden var det även vanligt med mysterieskådespel som skildrade episoder tagna från Bibelns både testamenten. Dessa skedde ute på gator och torg och framfördes av amatörer. Men under sent 1500-tal förbjöd man denna typ av teater. 

Svensk teater

Svensk teater har funnits sedan medeltiden, men en egentlig teater uppkom under 1600-talet med skådespel för den bredare allmänheten. Startpunkten med teater i Sverige och resten av Norden var Eddan och är en samling av verser och nordiska kväden. Då kväden kan jämföras med poesi. Detta blev små skådespel och vartefter kristendomen fick allt större spridning i Sverige kom även kyrkospelen få allt mer betydelse.

Under många år fanns det även  gycklare och kringresande teatersällskap som reste runt på olika marknader och städer som roade människor genom flera århundranden. Gustav Vasa kom att under sin tid som kung få in teater i hovet samt att han även byggde en teater och hovkapell under år 1526.

På 1700-talet lät Gustav III bygga Drottningholmsteatern och Condidencen på Ulriksdal. Det spelades även teatern på flera ställen runt om i landet under denna tid. Dessutom byggs den kungliga dramatiska teatern i Stockholm. Under 1800 och 1900-talet utvecklades teatern i Sverige och spred sig alltmer tack vare tillkomsten av alla de nya kommunikationsmedierna.

Idag är den svenska teatern en mötesplats för kulturen, demokratiska dialoger, underhållning, inspiration, samhällsfrågor och mer. Svensk teater håller inte enbart till bland alla de scener som finns i Sveriges städer, utan teater spelas även i folkparker, på sjukhus och inom skolans värld.

Svenska teatrar

  • Boulevardteatern
  • Chinateatern
  • Dramaten
  • Kungliga Operan
  • Folkoperan
  • Lorensbergsteatern
  • Maximteatern
  • Orionteatern
  • Teater Brunnsgatan Fyra
  • Teater Galeasen
  • Teater Halland
  • Backa Teater
  • Stockholms improvisationsteater
  • Stockholms Stadsteater
  • Göta Lejon
  • Göteborgs Stadsteater
  • Göteborgsoperan
  • Västerbottensteatern
  • Teatersmedjan
  • Teater Bhopa
  • Värmlandsoperan
  • Teater Giljotin
  • Intiman

Resor och kultur

4 May 2021

Genom att resa till andra länder så kan man på många olika sätt uppleva kultur. Dels olika folkslags kultur, landets kultur och så kulturella ting och historia så klart. Om man söker på Google efter kulturresa, så får man upp en massa alternativ. En del företag som erbjuder rundresor på olika platser med kulturell mening i olika länder. Men även andra länder och så klart även resor från stora resebolag.

Det är ju så att idag går det att resa till vilket land som helst för att uppleva kultur, men de kan se ut på olika sätt. 

En del skulle säga att Inka och Inkaleden är kultur, så väl som att Italien är det med alla sina lämningar från det gamla Romariket. För det är just det, de flesta länder har utvecklats från tidigare år. 

 

Många fördelar med att läsa böcker

18 Feb 2021

Det finns grymt många fördelar med att läsa böcker. Det är inte bara avkopplande eller nöje utan kan även vara bra för andra anledningar. Bland annat kan du förebygga demens genom att läsa mycket. Studier visar att hjärnan stimuleras när du läser.

En annan fördel är att det kan minska stress. Att sjunka in en historia gör att du för en stund glömmer bort dina egna bekymmer. Det sänker dina stresnivåer. 

Att läsa böcker ger dig även nya kunskaper, särskilt om du läser varierad litteratur. Sedan så förbättrar det även minnet. 

Läsning ger dig även fördelar så som att det stärker din analytiska förmåga, de stärker din empati och det lär dig även att hålla fokus. 

Andra fördelar är att du får ett större ordförråd samt att det gör dig lugn. 

Sen så är det ju inte fel att ha en stund för dig själv med en bra bok. Det ger så mycket att läsa. Ett annat sätt att läsa är att lyssna på ljudböcker. Det har kommit att bli allt mer poppis.

Vad gör en etnolog?

21 Jan 2021

Ja vad gör egentligen en etnolog? Det är en ganska svår fråga att ge ett enkelt svar på. Grejen är ju att en etnolog i sig kan inrikta sig på en mängd olika saker. Om man tjuvkikar lite på Wikipedias förklaring så kommer ordet etnologi från grekiskans ethnos, folk, och logia, vetenskap, med andra ord: läran om folk. Det inebär då att etnologi är ett sätt att studera människor som kulturvarelser i grupp. 

Den som introducerade termen i sig var en svensk man, vid namn Sven Nilsson. Han levde mellan 1787 och 1883. 

Etnologi har även kallats för folklivsforskning. 

Förstå samhälle och människa

Etnologi innebär att man ska kunna förstå samhället ur ett kulturperspektiv, det vill säga att ta utgångspunkt i människors erfarenheter, värderingar och genom idéer. Bland annat är det viktigt att ha kunskaper om kultur och identitet. Det för att kunna förstå hur saker som kön, etnicitet, sexualitet, klass, religion och ålder påverkar människors liv. 

Tre kända svenska folklivsforskare

Tre av de mest kända svenska folklivsforskarna är Bengt af Klintberg, Ebbe Schön och Jan-Öjvind Swahn. 

Bland den svenska allmänheten är af Klintberg kanske mest känd som författare till böcker om vandringssägner (klintbergare) och som programledare i det numera nedlagda radioprogrammet Folkminnen.

Ebbe Schön är det många som förknippar med att ha varit med i många många radio- och tv-program.

Även Jan-Öjvind Swahn är det många som sett på tv eller hört i radio.

Plugga etnologi

Etnologi är ett kulturvetenskapligt ämne som går att studera på flera högskolor och universitet. Den som studerar etnologi får lära sig hur man med hjälp av kvalitativa metoder kan förstå människors olika sätt att leva. Tidigt i utbildningen lär sig studenterna hur man kan arbeta med olika material och metoder som intervjuer, observationer och arkivmaterial.

Inom etnologi studeras hur olika grupper i samhället skapar sociala former och kulturella uttryck, ofta ligger fokus på människans vardagsliv. Man studerar till exempel föremål och materialitet, etnicitet och migration, tro och sed, kulturmöten, urbanitet och landsbygdsliv.

Du kan studera etnologi på universitet och högskola, både på grundnivå och avancerad nivå. Ämnet ingår också ofta i andra kandidatprogram, exempelvis inom journalistik och arkivarieprogram.